پاک دوزی به انواع دوخت هایی گفته میشود که از ریشه شدن درز پارچه جلوگیری میکند. هر نوع پارچه، به نوع خاصی از پاک دوزی نیازمند است. پاک دوزی ساده، با ماشین دوخت، با زیگزاگ و… انواع این نوع دوخت محسوب میشود. در مقاله پیش رو به شرح این موضوع پرداختهایم.
پاک دوزی ساده
سادهترین نوع پاک دوزی محسوب میشود. در این روش پس از اتمام کار با چرخ و اتوکشی، سوزن را به طور مایل از چپ به راست داخل درز فرو میبرند و از آن خارج میکنند. بلندی هر پایه، چهار میلیمتر و فاصله پایهها نیم سانتی متر است. نخ نباید زیاد کشیده شود و جنس آن باید متناسب با پارچه باشد.
پاک دوزی همراه با ماشین دوخت
این روش، مناسب پارچه هایی است که نیاز به استحکام بیشتری دارند. در این روش ابتدا، لبه درز را با ماشین چرخ و سپس روی آن را با دست پاک دوزی میکنند.
پاک کردن درز با قیچی زیگزاگ
این روش، در زمانی انجام میشود که تمام کار به آستر نیاز دارد. در این موقع میتوان درزها را با قیچی دالبر تمیز کرد. در این روش، پس از چرخ و اتوی درز، لبه آن توسط قیچی دالبر چیده میشود. برای دوام بیشتر پارچه، میتوان ابتدا لبه درز را توسط قیچی زیگزاگ، قیچی کرد.
پاک دوزی توسط ماشین اورلوک
این ماشین، مخصوص پاک دوزی لبه درها است. در این روش درزها با چرخ زیگزاگ میشود ماشین اورلوک با دقت، سرعت و تمیزی بسیاری لبه درزها را قیچی میکند.
پاک دوزی با ماشین دوخت معمولی
در این روش، پس از چرخ و اتو کردن لبه درز، جا درز را به طرف داخل به عرض سه میلیمتر تا میکنند تا بتوان روی آن را چرخ کرد. بعد از پایان کار، جا درزها به دقت اتو میشوند. این روش، برای پارچه های نخی و لطیف مانند چیت، تترون، پوپلین و نیز پارچه های لطیف آستری به کار میرود.
لبه دوزی با نوار
این نوع، مخصوص پارچه هایی است که دارای ضخامت زیادی هستند و به سرعت ریش ریش میشوند. در این روش برای نوار کردن درز کافی است که ضخامت لبه درز را میان تای نوار اریب قرار دهیم، کوک بزنیم و سپس چرخ کنیم.
پیچ رل
این روش، برای پارچه های بسیار لطیف مانند حریر است. در این روش، پس از چرخکردن درز، جا درز را به یک طرف میخوابانند و اتو میکنند. پس از آن جا درز به هشت میلیمتر تقلیل ، تاب داده و دوخته میشود.