دوره طراحی لباس تئاتر، سینما و تلویزیون
خانه » دپارتمان های آموزش طراحان مد » دپارتمان طراحی لباس » دوره طراحی لباس تئاتر، سینما و تلویزیون
طراحی لباس تئاتر، سینما و تلویزیون شامل مواردی همچون پوشش بازیگران و شخصیتهای یک فیلم، تئاتر، سریال و برنامههای شبیه به آن است. طراحی اکسسوری، کیف، کفش مرتبط با آن نیز بخش دیگری از این روند خواهد بود. این رشته، مکمل جریان روایی و اجرایی یک فیلم، تئاتر و یا یک برنامه تلویزیونی محسوب میشود. طراحی لباس فیلم و تئاتر رشتهای تخصصی است که علاوه بر علاقه، به مهارت کافی در تمام بخشهای مورد نظر نیازمند است. دوره طراحی لباس تئاتر، سینما و تلویزیون در راستای همین موضوع و با توحه به اهمیت آموزش تخصصی در این زمینه، برگزار میشود.
طراح لباس تئاتر، سینما و تلویزیون
طراح لباس این حوزه نیازمند کسب دانش از مباحث فرهنگی، تاریخی، جغرافیایی، روانشناسی و شناخت کامل ویژگیهای مختلف کاراکترهای مورد نظر است. او باید به درک صحیح از اصول طراحی و دوخت لباس، حوزه سینما، تئاتر و مباحث فنی و هنری آن دست پیدا کند. طراح لباس تئاتر، سینما و تلویزیون باید بیش از هرچیز توانایی فهم داستان، سناریو و طرح مورد نظر را با مطالعه همهجانبه آن پیدا کند. وی سپس با استفاده از دانش فنی و هنری خود به اجرای کار میپردازد.
طراحان صحنه و لباس، فرایند خود را با مطالعه دقیق فیلمنامه، نمایشنامه، تجزیه و تحلیل طرح، لحن و دوره زمانی داستان، آغاز میکنند. پس از گفتگوهای مقدماتی با کارگردان، طراح لباس شروع به تحقیق درباره تاریخچه مد و روندهای دوره زمانی و مکانی مربوطه کنند. بخشی از هیجان و جذابیت طراحی صحنه و لباس، فرصت ایجاد مجموعه ای متنوع از لباس ها و کشف روایت ها و شخصیت های منحصر به فرد با هر پروژه جدید است.
طراحان لباس برای کاراکترها لباسهایی میسازند که نشان دهنده حنبههای مختلف شخصیت آنها باشد. کار این طراحان، جنبه های محتلف از جمله شخصیت، سبک زندگی و فرهنگ آن ها را در نظر می گیرد. در طول این فرآیند، آنها مجموعهای از مراجع بصری را برای مواد، الگوها یا تکههای لباسی خاص، گردآوری میکنند. طراح باید اطمینان حاصل کند که هر لباس به طور موثری سن، موقعیت اجتماعی و عملکرد دراماتیک هر شخصیت داستان را نشان میدهد. لباس ها در برخی مواقع، از ابتدا تولید میشوند، اما اغلب بخشهایی از لباس، از خرده فروشان خریداری میشود.

طراحی لباس تئاتر
طراحی لباس در یک اثر نمایشی، از اهمیت ویژهای برخوردار است. این هنر در ارتباط مستقیم با تماشاگر قرار دارد و به علت استفاده از جزئیات کمتر در آن، لباس بازیگران نقشی مهم در بیان خط داستان و شخصیتپردازی بر عهده دارد. تئاتر معمولاً از نمای بسیار نزدیک اجرا نمیشود، بنابراین عناصر لباس اغلب ساده یا اغراقآمیز طراحی میشوند تا کسانی که دورتر هستند بتوانند ایده را دریافت کنند. دامنهای بزرگتر، آستینهای پفدارتر، الگوی بزرگتر و کنتراست رنگی بیشتر، از این دست اغراقها محسوب میشود.
پسزمینه فضای نمایش مانند رنگها و شیوه نورپردازی در روند طراحی لباس و انتخاب جنسیت، بافت، رنگ و طرح پارچه، از اهیمت فراوانی برخوردار است. طراحی لباس تئاتر، عموما دارای ویژگیهای اغراق شده و اگزجرهای است که در بیان حالات روحی شخصیتها، فضای تئاتر و داستان آن اثرگذار است. این موضوع عموما با ویژگیهایی همچون غلظت رنگ، پارچههای رهاشده و عدم رعایت تناسبات در طراحی نشان داده میشود. لباسهای تئاتر، باید به الزامات خاص روایت پایبند باشند. طراح لباس تئاتر، وظیفه دارد که با سایر متخصصین این حوزه مانند نورپرداز و طراح صحنه به همکاری بپردازد تا زیباییشناسی منسجمی را برای تولید یک کل ایجاد کند.
عناوین مهم دوره طراحی لباس تئاتر، سینما و تلویزیون
- آشنایی با طراحی اندام در لباس
- آشنایی با عوامل و سازندگان فیلم و نمایش
- مراحل تولید فیلم (پیش تولید – تولید – پس تولید)
- نحوه عملکرد طراح لباس . گروه لباس در طول جرا
- آشنایی با وسایل و ابزار کار گروه لباس
- کارگروه های آموزشی

سرفصلهای دوره طراحی لباس تئاتر، سینما و تلویزیون
- آشنایی با عوامل سازنده و ساختار تولید فیلم با شرح کامل وظایف عوامل و نوع رابطه طراح لباس و گروه آن با دیگر عوامل
- شناخت ژانرهای فیلم و تجزیه و تحلیل شخصیت ها بر اساس ژانر، نقش رنگ و فرم (هنرجو با دیدن هر فیلم قادر به تشخیص ژانر فیلم و تحلیل شخصیت ها خواهد شد)
- بررسی مراحل تولید فیلم شامل پیش تولید، تولید، پس تولید و نحوه ی عملکرد گروه لباس در هر مرحله
- بررسی مراحل پیش تولید، چگونگی مطالعه متن، تعریف شخصیت های فیلم، تشکیل جلسه با کارگردان به همراه انتخاب یک فیلم نامه و طراحی لباس برای یکی از شخصیت ها
- آشنایی با نحوه تهیه جدول گروه لباس و اندازهگیری صحیح
- آشنایی با وسایل و ابزار کار گروه لباس شامل آماده سازی اتاق لباس، تهیه لیست وسایل مورد نیاز ، طبقهبندی و کدگذاری بر روی کاور لباس ها، تفکیک لباس ها و ملزومات، طراحی و تهیه ملزومات و ملحقات لباس با توجه به متن فیلم نامه برای بهتر نشان دادن لباس بازیگر مانند تهیه کلاه مردانه یا زنانه – تهیه تاج با استفاده از وسایل خلاقانه
- برگزاری کارگاههای عملی همچون خیاطی، پارچه شناسی، رفوگری، ترمیم لباس، کهنه کاری، رنگرزی، لکه گیری
- طراحی لباس تئاتر و بررسی تفاوتها و شباهتهای طراحی لباس این حوزه با سینما
- ژوزمان و ارائه پروژه نهایی شامل طرح لباس برای سه نقش معاصر، ترسیم دو جدول فیلم و تئاتر و ارائه یک لباس دوخته شده آخرین مرحله از دوره آموزشی طراحی لباس تئاتر، سینما و تلویزیون است.

اهداف دوره
- معرفی دستیار لباس ماهر و آموزش دیده به پروژه های سینمایی و تلویزیونی و اجراهای صحنه ای
- معرفی دستیار لباس آشنا به کار خود به گروه های تئاتری
- آشناسازی دستیاران برتر به پروژه ها برای کار طراحی لباس
تواناییهای هنرجو پس از اتمام دوره
- آشنایی با وظایف عوامل و سازندگان فیلم و نمایش و اصطلاحات سینما و تئاتر
- کسب روحیه کار جمعی و تفکر انتقادی
- تسلط به روش تحقیق و پژوهش و به کار گیری خلاقیت فردی و هنری
- هماهنگی تیم طراحی با تیم دوزنده و ارائه نهایی
- طراحی لباس برای شخصیت ها و بازیگران

ضرورت شرکت در دوره
علاقمندان به این رشته، نیازمند آموزش حرفهای و تخصیی هستند و ضرورت آموزش به این افراد، توسط کسانی که دارای تجربه و تخصص کافی باشند، بیش از پیش حس میشود.